December 13, 2012

Londra - Alisveris



Londraya daha once gitmis olanlar bilirler. 

Alişveriş denildiginde akla ilk Oxford Street gelir.  Bu caddede herturlu markayi bulmak mumkun.  Gerci eskisi gibi degil, Istanbul’dada burada goreceginiz markalarin hepsini bulabilirsiniz. Sahsen cok pahali markalardan alisveris yapmayi dusunmuyorsaniz, Londra gibi pahali bir sehirde alisveris yapmanizi tavsiye etmem. Hemen hemen Istanbul ile ayni fiyatlar, biz milliyetci davranip, paramizi baska bir ulkeye birakmama yolunu tercih ettik. 

Oxford street gezerken, Oxford street kesen Regent Street ve Bond Streetlere dogru donmeyi unutmayin.



Oxford caddesinin bana gore 2 onemli magazasi var. Selfridges ve Primark. Zaten cadde yururken insanlarin elinde sari Selfridges torbalarini ve Kahverengi büyük kese kağıdı gibi kağıttan Primark torbalarini gordugunuzde sizde anlayacaksiniz.


Luks markalarin bulundugu, cok katli magaza olan Selfridges’I gormenizi tavsiye ederim. Unlu dizaynerlerin ozel koleksiyonlari bu magazada bulabilirsiniz. Biraz once de anlatmaya calistigim gibi luks markalardan alisveris yapmayi dusunuyorsaniz, TAxfree’den dolayi, istanbula gore biraz daha hesapli alisveris yapabilirsiniz. Ingilterede KDV orani %20, minimum 30 poundluk alisveriste tax free doldurtmaniz halinde, odediginiz KDV nin yariya yakin kismini havalimaninda cikis yaparken geri alabilirsiniz. 

Diger taraftan Primark’I da gormenizi tavsiye ederim. Istanbul’un mahmutpasasi diyebilecegimiz bir magaza 3 ile 100 pounda arasinda  degisen fiyatlar mevcut, nerdeyse 2 gunde bir yeni urunler geliyor. Primarksda sabah erken saatlerinde alisveris yapmazsaniz, kasada 15-20 dakika beklemek durumunda kalirsiniz.


Londra denildiginde buyuk Harrods magazasini da gormeden gecmek olmaz. Yemek/icmekten, dunyaca unlu markalara, defterden, kalemden,  ozel kolleksiyon urunlerine kadar hersey bu magazada mevcut. En ilgi cekici boulumu ise Harrods yazili hediyeliklerin satildigi hediyelik bolumu bana gore. Yine dedigim gibi tax free istanbul’dan  biraz daha hesapli alisveris mumkun. Ornek olarak istanbulda, 800 pounda satilan bir cantayi tax free ile 600 pounda alabilirsiniz.


Eger ufak cocugunuz varsa yada icinizdeki cocuk hala disneyden hoslaniyorsa, mutlaka Oxford street’de Disney magazasina ugrayin. Butun ufak cocuklarin yakindan tanidigi cizgi film kahramanlarinin kostumlerini 30-50 pounda, alabilirsiniz



Heryerde oldugu gibi Apple cilginligi Londrada da devam ediyor. Hangi saatte olursa olsun, Regent Streetteki 2 katli Apple magazanin ici Primarks gibi hinca hinc dolu. birsey almayi dusunuyorsaniz, kasalarda 10-15 dakika sira beklemeyi goze almaniz gerek. 
Daha once kalabalik oldugundan sabah erken saatlerde gidip birsey almayi dusundugum icin sabah 9'a dogru gittim. Bu seferde magazanin acilisi icin birde sokakdaki kuyruga girdim:) iphone5 ve Ipad mininin yeni cikmis olmasininda etkisi oldugunu soylemek gerek, daha sonra boyle kuyruklarin olacagini dusunmuyorum. 












Magnet, kupa vs gibi Hediyelik esya almayi dusunuyorsaniz adim basi bu tarz dukkanlari bulabilirsiniz. Oxford street’deki hediyelik esya satan dukkanlar, kalitesiz urunleri pahali satiyorlar. Pazarlik etmeyi deneyin. Kaliteli birseyler alacagim diyorsaniz.Londranin bulusma noktasi ayni zamanda New York'taki Times Square gibi  dev isikli ekran ve panolariyla unlu Piccadilly Circus’daki Cool Britania magazasini tavsiye ederim.









OUTLETLER
Alisverisin olmazsa olmazi Outletleri yazmadan gec olmaz. Her nekadar Amerika’da outletlerden alisveris yapanlari, fiyatlariyla hayal kirikligini ugratsa da, dunyaca unlu kux markalari biraz daha hesapli alma imkani saglayabilir.

Burbery Outlet
Londra’nin biraz disinda sayilabilecek Burbery Outleti gezebilirsiniz. Mesafe olarak sehrin disinda ve lokasyon olarak kotu bir yerde. Ilk londra ziyaretimizde gittigimizde, pek metro kullanmadigimiz icin taxi ile gitmistik. Bulundugu yerden dolayi, arabada etrafa bakarken yanlismi gidiyoruz diye defalarca dusundugum oldu. Fiyatlar biraz makul ancak, beden bulma zorlugu cekebilirsiniz. Acikcasi cok gitmeye ve vakit harcamaya degmez diye dusunuyorum.
Hackney Central, 29-53 Chatham Place, Londra E9 6LP , İngiltere (East End / East London)

Chic Outlet/Bicester Village


Londra’ya aracla 1.5 saat, tren ile 1 saat uzaklikdaki Oxford sehrine yakin Bicester Outlet Village’I tercih edebilirsiniz. Fiyatlar sezon fiyatlarinin %60’i.  Ingiliz luks Markalarin ve dunyaca unlu markalarin bulundugu outlet’e gitmek icin Chic Outlerin, hergun saat 09:00 ve 11:00 de Londra merkezden kalkan ve aksam 17:00-19:00 da geri donen  shopping expresslerini kullanabilirsiniz.  Kisi basi 25 pound. Ancak verilen para gozunuze cok gelmesin, bunun karsiliginda birde %10 indirim karti veriyorlar, bununla magazalardan %10 ekstra indirim alabilirsiniz.
Londara’ya yakin tek outlet oldugu icin gitmeden 3-4 gun once internet vasitasiyla shopping expresden bilet almanizi oneririm yoksa yerbulmak mumkun olmayacaktir.


Shopping Express Internet sitesi :



Nekadar Tax Free alacagim hesabi: http://www.global-blue.com/customer-services/tax-free-shopping/refund-calculator/

No comments:

Post a Comment