April 18, 2017

Ülkelerin kaderini oy verenler değil oyları sayanlar belirler- Stalin

Ülkelerin kaderini oy verenler değil oyları sayanlar belirler- Stalin



Bugün 18 Nisan 2017 Salı günü. Pazar günü çok önemli bir geride bıraktık.
Türk Milleti %51.5 Evet oyu vererek, Türkiyenin yüzyıllık parlementer sistemini partili cumhurbaşkanlığı sistemiyle değişimine onay verdi. Aslında başkanlık ama bize yabancı gelmesin diye partili cumhurbaşkanlığı diye türkçeleştiriliyor.

Referandumdan önce  piayasalara göre tahminde bulunmuştum; çevremdeki herkes bilir. Hayır çıkarsa dolar 3.70 den, 3.80 e fırlar. Evet çıkarsa 3.62-3.64 civarına iner ancak finansallarımız kötü olduğu için bu inme kısa süreli olur; orta fvadede yine 3.80 e çıkar demiştim.

Aslında tam da beklenen gibi oldu. Referandum sonrası ilk işlem gününde dolar 3.62 civarına düştü, daha sonra hemen Avrupa tatil olmasına rağmen, piyasada fazla para olmamasına rağmen  3.66-3.68 lere tırmandı.
Dün yine kutlama mesajlarıyla birlikde, hızımızı alamayıp; Avrupa’ya gider yaptık. Yapmasına yapalım da dış ticaretimizin yarısının Avrupa'dan olduğunu unutmayalım. Dış ticaret yani ihracat düşerse cari açık artar; cari açık demek de piyasada döviz ihtiyacı demektir. Doviz ihtiyacı varken de dolar, euro düşmezzzz...