April 08, 2014

Bugün seçim olsa kim kazanır ? Cevap MASLOW’da

Bugün seçim olsa kim kazanır ? Cevap MASLOW’da

Bugün seçim olsa kim kazanır sorusuna ne siyaset bilimciler, nede politika uzmanları cevap veremez. 10 gün önceki yerel seçimlerde de verdikleri cevap yanlış çıktı.

Özgürlükler kısıtlanacak, rüsvet, yolsuzluk, milyar dolarlar havada ucuşacak, bukadar etkene rağmen ancak gelişmiş ülkelerde iktidar değişir. Bizde ne iktidar değişir ne de düzen değişir.


Aslında bunun cevabını sosyologlar veriyor. Cevabı aramak için Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisini incelemek yeterli.
Muhtemel hepimiz ortaokulda okumuşuzdur, öğretmenlerimiz göstermiştir bize Maslow’un meşhur primatini.

ABD'li psikolog Abraham Maslow’un 1943 yılında yaptığı çalışmaya göre: insanların ihtiyaç gereksinimleri şu şekilde kategorize edilmişti:

1. Fizyolojik gereksinimler (nefes, besin, su, cinsellik, uyku, denge, boşaltım)
2. Güvenlik gereksinimi (vücut, iş, kaynak, etik, aile, sağlık, mülkiyet güvenliği)
3.  Ait olma, sevgi, sevecenlik gereksinimi (arkadaşlık, aile, cinsel yakınlık)
4.  Saygınlık gereksinimi (kendine saygı, güven, başarı, diğerlerinin saygısı, başkalarına saygı)
5.  Kendini gerçekleştirme gereksinimi (erdem, yaratıcılık, doğallık, problem çözme, önyargısız olma, gerçeklerin kabulü)



İnsanın herbir ihtiyacı karşılandığında, insan doğası gereği daha fazlasını ister. Yukarıdaki maddelerden 1. Tamamladığında 2.ye 3.ye geçer.

Şimdi ülkemizin Mart 2014 rakamlarına bakacak olursak;  

-4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.149 TL (sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı)

-Yoksulluk sınırı i3.742,73 TL (Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı)

Asgari ücretimiz ise bu rakamlarla dalga geçen bir tutar 846 TL.

Yani bir işçi aldığı maaş ile ailesini dengeli besleyemiyor. Bırakın kirayı, faturayı, yemek alacak parası yok. Karı koca akşam yemeklerinde yarım porsiyon yiyeceklerki, cocukları doysun. Bu asgari ücretle hiç yoksulluk sınırından bahsetmeye gerek yok.

Aslında bu tablo Türkiye’nin pek çok yerinde var. Bilhassa, iş imkanının az olduğu anadolu ve doğu anadolu’da.

İnsanımız maalesef Maslow pramitinin 1.seviyesinde bulunuyor. Bu durumda da parayı veren düdüğü çalıyor.

Anadolu'ya göre daha gelişmiş olan batı taraflarına baktığımızda ise, anadoludan daha iyi bir tablo görüyoruz, iş imkanlarının daha iyi, türkiye ekonomisinin 4’te 3’ünün buralarda olması gibi nedenlerden insanlar Maslow pramitinin 4. Seviyesindeler. Yeme/içme vs gibi dertlerini daha kenara koymuş, saygı görme, kendıni özgütce ifade etme, prestij peşindeler.

Şimdi seçim analizi yapacak olursak, AKP tebrik etmek lazım. Biz şekilde Maslow’u çözmüşler. İster devlet kaynaklarıyla ister kendi kaynaklarıyla deyin, bir şekilde bu halka ulaşıyorlar. CHP’nin yapamadığı yapıyorlar. 


Cemaatin oylarının AKP gitmemesine rağmen, bir etki olmaması da Maslow’da açıklanıyor. Bakınız 3. Etaba; aidiyet ihtiyacı. Adam açsa, nereye ait olduğunun önemi olmuyor.


Hatırlatma:
Zaten bir önceki yazımda da yazdığım ve aşağıdaki grafik de dolaylı olarak bunu anlatıyor. Kafa karıştıran analiz ise Finansçı Mahfi Eğilmez’in yaptığı analiz. Bir tarafa seçim dönemlerindeki büyüme oranları, bir tarafa da AKP’nin aldığı oy oranları yazılmış. 







No comments:

Post a Comment