June 12, 2018


Dolar Niye arttı, Türkiye Nerden Nereye geldi.



Dünkü gelen verilere göre 2018 yılının ilk çeyreğindeTürkiye’bin  büyümesi  yüzde 7,4 olmuş... Cari açığın / GSYH oranı da yüzde 6,2’ye yükselmiş. Demek ki sağlıklı değil hormonlu bir büyüme olmuş.

Herkes birşeyler yazıyor çiziyor, bu tamamen pencere meselesi; yani hangi pencereden baktığınıza bağlı ama nerden bakarsanız bakın gerçekler değişmiyor sadece baktığınız pencereye  polyannacılık oynuyoruz.

Bu kadar büyürken dolar niye arttı peki?


İthalatımız arttı, şöyleki yaptığımız ihracatın ham maddesi bile ithal öyle olunca ihracat artışı zari açılığı kapatamıyor, ihracat arttığı ölçüde ithalat ta artıyor. Cari açık büyüdü. Uzun zamandır türkiyeye yabancı sermaye akışı yok.

Kontrol edilemeyen enflasyon cari denge eklenince, hem kamuoyunda hemde yatırımcılarda güven problemi başladı. 2012 de büyümenin sağlıklı büyüme olmadığı ortaya çıktı. Tabi güven problemi olunca herkes dovize yöneldi. Borçlanmayla büyüme gerçekleşti.  Buda kendisini dövüz fiyatlarında gösteriyor.

2008 li yıllarda Amerika’da baş gösteren krizde;  Amerika Krizi para basarak yönetti ve aştı. Ancak bu paraları Amerika’da kullanmadı, bizler gibi Gelişmekte olan ülkelere sürdü bu paraları ya borç olarak yada mal alımı olarak, Dış dünyada da iklim değişti. FED faiz yükselişiyle yatırımcılar amerikaya geri gitmeyede başladı. Türkiyede üretime yatırılmayan paralarda Amerikaya ve diğer ülkelere gitmeye başladı. Dövizin artması için alın size bir neden...

Bunlarla birlikde 223 milyar net doviz açığı var firmaların. TL karşılığı olarak bunun zarar yazacağını düşünerek onlarda dolara yöneldi, bu artıştan nasibini almak isteyen  vatandaş da dövize yönelince daha da arttı.  E haliyle de doviz fiyatı direk enflasyona yansıdı, bu hayatımıza da yansımaya başladı, dovize endeksli enerji vs. yüzünden fiyatlar arttı.

Tabi burda halkda bir hoşnutsuzluk yaptı. Tabi dovize alternatif olarak TL ye talebi arttırmak gerekiyordu. Maalesef MB faiz arttırımında bulunması lazımdı. Ancak  hükümet buna da izin vermedi. Çünkü faizlerin artması tüketimi azaltacak, iç talebi daraltacak, konut satılamayacak, pazar daralacaktı. Oyüzden müdahaleler yapılmadı yada geç yapıldı. Sonuç: 45 günde %5  faiz artışı, ne vatandaş nede reel sektör memnun değil.

Basitçe açıklamak için örnek vermek gerekirse; 120 ile giden bir araba kullanıyorsunuz, 400 mt ilerde trafik ışıkları var ve arabalar durmuş. Kontrollü bir şekilde frene basarsanız, araba ekonomik olarak zamanında duracaktır. Ancak ışıklara 50 mt kala frene körüklerseniz. Araba zamanında duramayarak öndeki araçlara çarptığı gibi, lastikler yıpranacak daha da yakıt tüketecektir. Bu durumda ne araba sahibi memnun ne de zarar gören diğer araba sahipleri....


İlk çeyrek 2017 Cari Açık : 8,4 Milyar $GSYH : 176.1 Milyar $ Cari Açık / GSYH :% - 4.75

İlk Çeyrek 2018 Cari Açık : 16,4 Milyar $GSYH : 208 Milyar $ Cari Açık / GSYH :% -7,87





No comments:

Post a Comment