January 09, 2014

2014 de Türkiye’de Ekonomi ne olur?

2014 de Türkiye’de Ekonomi  ne olur?

Bir yorum yapmadığım ekonomi kalmıştı onuda yapayım J
Türkiye Ekonomisi ne yazıkki dış dimaniklerine göre hareket etmiyor. Ekonomiyi şu aralar, şu aralardan kastım 17 Aralık Yolsuzluk soruşturmaları ile başlayan siyasi kriz yönetiyor. (Hükümetin deyişiyle “Siyaseti yeniden dizayn etme projesi”)

Financial Times gazetesi ‘nin konuyla ilgili yorumu, Türklerin ekonomi politikalarına güvenleri azalıyor şeklinde.


2013 Temmuzda 98.3 milyar dolar olan döviz mevduatı  yılsonunda 119,3 milyar dolara ulaşmış durumda,  Dolar 2,19 ları gördü. Bu da yaklaşık TL nin %7-% 8 değer kaybı demektir. Finans dışı sektördeki şirketlerin dış borçlarının 160 milyar dolar düzeyinde olduğunu düşünürsek, şirketlerin %10 küçüldüğünü söyleyebiliriz. Diğer taraftan 55 milyar dolarlık cari açıkda bu risk taşıyor. (Yapı olarak en yakın ülke olan Endonezyada cari açık oranı %3,5 iken, bizde %7 ) Merkez Bankası yerinde ve gerekli müdahaleleri yapmaz ise allah korusun dolar 2,25 leri aşması sonrası 2,50 lere kadar gider. Tabi Merkez Bankasının müdahalesi tek başına yeterli değil, bir an önce Türkiye’deki siyasi krizinde geçmesi şart.


Türkiye ekonomisinin geneline bakacak olursak, Özel sektörün borç yükü, cari açık, Bütçe denegesi, Enflasyon, faiz politikası vs gibi göstergelerin aşağıya doğru gitmesi, ülkemizin bağımsız ve güçlü ekonomiye sahip olacağı konusunda umutlarımızı kaybetmemize neden oluyor.

Doları  düşürmenin en etkili olabilecek  yolları Merkez Bankası tarafından faizin arttırılması ve piyasaya dolar pompalamasıdır.  2011 krizinde merkez bankası rezervleri  51 milyar dolar civarında, ozaman faize fazla dokunmadan piyasaya dolar pompalayarak istikrarı sağlamıştı. Yumuşak olan iniş yeniden dengeye gelmişti. Bugün Merkez  Bankası rezervleri 38 milyar civarında, aralık ayından subat başına kadar 6 milyar dolar piyasaya satıolacağı söylendi. Bugün itibariyle bu 6 milyar doların yarısı pompalanmıştır. Rezervlerin daha düşük seviyede olmasından dolayı Merkez Bankasının faizleri hemen arttırması gerekmektedir. Önümüzdeki günlerde bunu göreceğiz. 2011 den farklı olarak bu sefer sert bir iniş oldu. ELbette yeniden dengelenme olabilecektir.Tabi faizlerin artmasıylada enflasyonun artması da kaçınılmaz olacak.

No comments:

Post a Comment