March 21, 2014

Yaşasın Özgürlük, Yaşasın Demokrasi, Twitter Kapatıldı.

Hükümetin sloganı olan Hayaldi Gerçek oldu cümlesini Twitter kapatıldı hayaldi gerçek oldu diyerek tekrar anmak isterdim ama hayal falan değildi, son 4-5 yıldır süre gelen baskılar ve Haziran 2013 de Gezi protestoları başlangıcından itibaren tahmin edilen oldu. Sonunda 20 Martı, 21 Marta bağlayan gece Twitter kapatıldı.

Twitter dünyada sadece Çin’de yasakmış. Aslında Çin’de sadece Twitter değil internette yasak.
Dünya’da yaklaşık 250 milyon, Türkiye’de ise 12 milyon kullanıcısı varmış Twitter’in,


İran’da 2009’da Devlet Başkanlığı seçimlerinden önce yasaklanmış ancak, 2013 Eylül’ünde tekrar açılmış. Yerel seçimler öncesi bizde de kapatılması manidar. Heralde bir sonraki genel seçimlere kadar da açılmaz.

Twitterin yasaklanma sebebine gelince de çocuklar güler. Bir bayanın hoş olmayan görüntüleri twitter kanalıyla dağıtılmış, o bayan da mahkemeye vermiş böylece twitter’de kapatılmış :) 

Gerçekden komik hatta komik ötesi. Başbakanımızın 20 Martta bir mitingde Başbakanımızın  "Şimdi mahkeme kararı çıktı. Twitter'ın kökünü kazıyacağız." ifadelerini açıklamasından sonra Twitter’in kapatılması da yine hükümetimizin deyimiyle manidar.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, Anayasa’ya ve internet düzenlemelerini de içeren 5651 sayılı Kanun’a aykırı olmasına rağmen Twitter yasaklanıyor. Twitter yasak, tüme varım yaparsak twitter kullanmak da yasak oluyor bu durumda, yani twitter kullanırsanız suç işlemiş oluyorsunuz. 
Peki hepsi bu mu? Bu yasakdan sonra Cumhurbaşkanı twitter’den konu ile ilgili tweet atıyor, Hükümet sözcüsü ve Başbakan yardımcısı nerde meeting yapıyor onun tweetini atıyor. Hani nerde yasak? Suç işlemiş olmuyor mu bu insanlar peki ?

Yasak kanuna göre mi yasak yoksa kişiye göremi anlamakda zorluk çekiyorum.

ABD Dışişlerinin yaptığı açıklama gibi Endişeliyiz.





No comments:

Post a Comment