August 23, 2015

Kazakistan'da da devalüasyon


2014 yılının şubat ayında %19 değer kaybederek 155'lerden 185lere gelmişti. bugün itibariyle nerden bakılsa 1.5 yıl gibi bir sürede %70 devaülasyon oldu :(


Dün Merkez Bankası 175-188 koridorunda bulunan USD kurunu; 188-198 koridoruna genişletmişti. Bununla birlikte USD/KZT kuru 198 olarak geçekleşti ve  hemen piyasalarda devalüasyon söylentileri çıktı.  Tabi daha önceki devalüasyonların oranlarına bakıldığınde % 5 gibi bir rakam piyasalar tarafından az bulundu ve devalüasyon beklentisi iyice arttı.


Bu sabahda devaülasyon oranı artacağı beklentisi ile piyasalar dövize talepde bulundu. Serbest piyasada alış 215 satış 280 civarında işlemler yapılmaya başladı.   

Bununla birlikte Başbakan’ın  Rusya ve Çin de son zamanlarda olan ekonomik gelişmelerin , petrol fiyatlarının düşmesi gibi ekonomik değişikliklerin Kazakistanı direk olarak etkilediğini ve buna bağlı olarak da, ekonomik gelişimin devam etmesi ve fiyat istikrarının sağlanması için dalgalı kura geçmelerinin kaçınılmaz olduğunu açıklamasıyla dövize olan talep dahada arttı. Şuan için bakacak olursak; 280 lerden 258 lere gerileyen Tenge şuan 252-255 arasında hareket ediyor. Şuan piyasada bir panic hali mevcut, 3-4 güne halkın duruma alışacağını ve daha sonra kurun  220-230 civarında oturacağını tahmin ediyorum. 
Bu gelişmelerden dolayı şuan için parasal durumdan bağımsız olarak iş olarak bizde durma noktasına geldik; mazotçumuz elindeki mazotu kaçtan yerine koyacağını bilmediği için mazot vermiyor; aynı şekilde tedarikçilerde fiyat farkı, kur farkı isteriz umuduyla, sevkiyatları kesmiş durumdalar. Bir kaçgün gelişmeleri takip etmekten ve ona göre aksiyon almakdan  başka yapacak birşeyimiz yok ne yazıkki.

No comments:

Post a Comment