July 02, 2013

John Perkins - Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları

John Perkins - Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları


Dünya nüfusunun %5'inden az bir nüfusa sahip olan, ancak dünya kaynaklarının %25inden fazlasını tüken Amerika'nın, gelişmemiş 3.Dünya ülkelerininin borçlandırarak nasıl bağımlı hale getirildiklerini anlatan mutlaka okunması gereken bir kitap...


Sistem nasıl işler:

Önce elektrik santralleri, otoyol, liman, havalimanı gibi altyapı hizmet projelerine borç verilir. 10 dolarlık işe 150 dolar değer biçilip, bu kadar borç verilir. Bu borçlanmanın temel kuralı, projelerin Amerikan inşaat şirketleri tarafından gerçekleştirilmesidir. Paranın büyük kısmı hiç Amerikadan dışarı çıkmaz. Amerika içinde firmalar arası transfer edilir. Başka bir ülkenin inşaat şirketide gider 10-11 dolara işi yapar...





Daha sonra ülkenin anapara ve faizinin ödenmesi istenir. Eğer operasyon başarılıysa borç tutarı büyüdüğü için borçlu ülke ödemesini yapamaz. İşte ozaman asıl istenen yapılır, ülkenin yeraltı kaynaklarına el koyma, ilgili ülkede Amerikan üssü açılmaya başlanır.


Eğer operasyon başarısız olmuş, ülke borçlarını ödüyorsa bu sefer başka plan uygulanır. NSA, CIA gibi istibaratçılar devreye girer. Devlet başkanları devrilir, kazalı ölümler olur. Amaç ekonominin bozulması planın devrede kalmasıdır. Hiç olmazsa bu sefer Amerika kendinden de fedakarlık eder kendi askerlerini ölmeye ve öldürmeye gönderir. (çok uzaklara gitmeye gerek yok bakınız Irak)

-Önce kendi otomobli üretemeyen ülkelere borçla otobanlar yaptırılır.-Sonra arabalarını satarlar.-Sonra banka satın alırlar.-Bu bankalardan ucuz krediler ile halkın araba almasını sağlarlar.-En sonunda verdikleri krediyi, araba satarak faiziyle geri alırlar.



Bir Ekonomik Tetikçinin İtiraflarıYazar: John Perkins400 sayfaApril Yayıncılık

No comments:

Post a Comment