December 23, 2013

Bugün 23 Aralık: Kubilay'ı saygı ve rahmetle anıyorum.

Atatürk'ün askeri Kubilay'ın,şeriatçı yobazlar tarafından,şehit edilişinin yıldönümünde, saygıyla ve rahmetle anıyorum.

Cumhuriyet, tarihimizde hiç bu kadar içerden tehdite maruz kalmışmıydı diye düşünürken,  Kubilay’ın katledilişinin yıl dönümüyle, bir çok kez tehdit altında kaldığını ve bununda en kötüsü olduğunu bir kez daha hatırladım. Menemen’de Genç öğretmen, yedeksubay Mustafa Fehmi Kubilay’ın kellesini kesip caminin avlusuna astılar, yobaz şeriatçılar. Din elden gidiyor nidalarıyla.







Bilgi-Hatırlatma
Terzi çıraklığı yaparken, Antalya Öğretmen Okulu’nun sınavlarını kazandı. Üç yıl ve bir yıl da İzmir Öğretmen Okulu’nda okuduktan sonra Bursa Öğretmen Okulu’nu bitirdi. Menemen’de yedeksubaylığını yaptığı sırada, çıkan şeriatçı ayaklanmayı önlemek isterken, ayaklanmacılarca başı kesilerek öldürüldü (23 Aralık 1930). Menemen ya da Kubilay Olayı olarak tarihe geçen şeriatçı ayaklanmada öldürülen Kubilay’ın adına Menemen’de bir anıt yapıldı ve Bursa Öğretmen Okulu’na büstü kondu.


Kubilay Olayı, İzmir Menemen de bir grup şeriat yanlısının ayaklanarak, Mustafa Fehmi Kubilay adlı yedeksubayı şehit ettikleri olay (23 Aralık 1930). Olay, kendisini Mehdi duyuran Derviş, Mehmet ile arkadaşlarının, Menemen’de şeriat isteyerek ayaklanmaları üzerine oluştu. Sokaklarda topluca harekete geçerek gösterilere başlayan ayaklanmacılar, Menemen’in 72.000 Müslüman Arap tarafından kuşatıldığını, halkın yeşil bayrak altında toplanması gerektiğini duyurdular. Gösterilerin kısa zamanda tam bir irtica hareketine dönüşmesi üzerine Menemen’de yedeksubaylığını yapan Mustafa Fehmi Kubilay, olayı bastırmak için mangasıyla başkaldıranların üzerine yürüdü. Topluluğu dağıtmak için askerlere ateş emri verdi, ancak onlarda tatbikat mermisi bulunduğundan istenilen sonuç elde edilemedi. Ayaklanmacılar bundan cesaret alarak ilkin Kubilay’ı yaraladılar, sonra da caminin musalla taşında başını kestiler. Kesik başı yeşil bayrağın tepesine takarak bir süre kasaba sokaklarında dolaştılar. Bu sırada kendilerine engel olmak isteyen iki mahalle bekçisini de öldürdüler. Olayı ordu bastırarak sıkıyönetim ilan edildi. Kurulan askeri mahkemede 2.200 sanık yargılandı. Bunlardan 29 kişi olayın çıktığı yerde idam edildi. O sırada İstanbul’da oturmakta olan Nakşibendi Kutbülaktabı Esat Efendi, idam cezası yerine getirilemeden hapishanede öldü. 41 kişiye de değişik hapis cezaları verildi.

No comments:

Post a Comment