December 09, 2013

Yaşasın IMF'e borç veriyoruz...!!!!

Bu yılın Mayıs ayında 52 yıldır borçlu oluğumuz IMF olan borcumuzun son taksidi olan 426 mio doları ödedik. 19 yıldan sonra ilkkez sıfırlandı IMF’e borcumuz. Sadece bu cümleye bakınca büyük başarı gözüküyor. Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, Türkiye’nin IMF’e borcunun kapanmasından büyük gurur duyuyoruz. Hükümet geldi bizi borçtan kurtardı. Şimdi IMF tüü-kaka oldu.

Madem IMF kötüydü neden önceki hükümet zamanında 2002 de başlamış olan kredinin paralarını çekmeye devam edildi, 2005 de yeni kredi kullanarak 23.5 milyar dolar kredi alındı.

Peki biz borcu nasıl kapattık? Cevap kolay vadesi gelen borcu, yabancı bankalardan kullandığımız daha kısa vadeli borçlarla, daha yüksek vadeli kredilerle kapattık, sonuç noldu, IMF boyundurluğu gitti.

2002-2013 arasında 23 milyar dolar borcu kapattık, IMF borç veriyoruz peaah diyorlar ama aynı dönemde dış ve iç borcumuz 350 milyar dolar artarak 572 milyar dolara ulaştı (2002 – toplam borç 22 milyar dolar)

Yahu bu nasıl hesaptır kitaptır ben anlamadım. Hadi beni geç, sayı toplamaçıkarmayı bilen birine anlat o bile mantığı kurar. Sen 350 milyar borçlanmışşsın, sonra bu aldığın borçla ödediğin 23.5 milyar borcu kapattın diye  ortalarda geziyorsun. Vatandaş olarak ben 10 yılda daha da borçlanmışım. Kendi borcumu ödeyemez durumdayım, daha IMF’e nasıl borç vereceğim.

Demekki, ülke olarak gelirimiz, giderimiz birbirini karşılamıyor ki borçlanmışız. Bu borçtan kurtulmanın en güzel yolu kamu kuruluşlarının özelleştirilmesi ve bu kamu kuruluşlarına ait gider kalemlerinden tasarruf sağlanması ile birlikte yüksek miktarda gelir elde edilmesidir. AAA pardon hükümetimiz zaten onu yapmıştı,40 milyar dolar özelleştirme geliri sağlamıştı...

Hesap çok basit; 40 milyar dolar özelleştirme, 350 milyar dolar yeni borç ve sadece 23.5 milyar dolar ödeme, nerde bu para? Bu paranın eskiden hesabını soran ekonomistler vardı, şimdi  hepsi hükümetin ekonomi danışmanları oldular. Bu paranın hesabının verilmesi yerine , hesabın verilmemesi üzerine senaryo ve yorumlar yapan oldular.






No comments:

Post a Comment